Říká se, že být vegetariánem nebo veganem je prostě IN. Ve skutečnosti jejich počet stoupá kvůli větší informovanosti. Díky sociálním sítím a různým internetovým kanálům si mnoho lidí uvědomuje, jak velkochov probíhá. Někteří dávají přednost biochovům, někteří vyřadili maso z jídelníčku, a několik přece jen chtějí být zkrátka IN. Ať už je to jak chce, bylo již několikrát dokázáno, že bezmasá strava má několik výhod, a to nejen zdravotních. Vege bistro Praha je tak častým cílem lidí, kteří hledají chutné a zdravé jídlo bez masa.
Bezmasá strava pro zdravé srdce
Lidé, kteří si vaří bezmasá jídla či navštěvují vegetariánské bistro, když hledají místo, kde se naobědvají, mají mnohem méně častěji onemocnění srdce. Bezmasá strava způsobuje nižší hladinu cholesterolu, krevního tlaku, snižuje riziko obezity a vzniku cukrovky.
Vynecháním masa dojde ke snížení riziko některých onemocnění
Velký příjem zpracovaného masa a uzenin vede k vyššímu riziku výskytu některých onemocnění, například některé druhy rakoviny, cukrovky 2. typu, hypertenze, onemocnění žlučníku a ledvin.
Snížením příjmu masa může dojít ke snížení rizika výskytu těchto onemocnění.
Vegetariánská strava zpravidla obsahuje mnoho vlákniny
Ve vegetariánské stravě je obsaženo mnoho vlákniny. Je získávána nejen z ovoce a zeleniny, ale také z celozrnných produktů, ořechů a semen. Vláknina pomáhá udržovat zdravou trávicí funkci, snižuje riziko zácpy a hemeroidů a může snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Etické důvody
Nejčastějším důvodem, proč lidí vynechávají maso z jídelníčku jsou etické důvody. Nechtějí podporovat průmyslový chov a zabíjení zvířat.
Chutná a rozmanitá jídla
Mnoho lidí se mylně domnívá, že vegetariánská strava je o zelenině a koříncích, ovšem opak je pravdou. Vege strava bývá mnohdy mnohem rozmanitější než masová. Přesvědčit se můžete například, když navštívíte pražské vege bistro GreenTable sídlící v Praze.