
Když skupině lidí řeknete slovo „vejce“, určitě uslyšíte slovo „cholesterol“ zmiňované několikrát. Před několika desetiletími se zdravotnická veřejnost vyhýbala vejcím pro jejich vysoký obsah cholesterolu a možné účinky na zdraví srdce. Mnozí se jich vyhnuli a rozhodli se pro alternativní zdroje bílkovin, zejména na snídani. Po mnoha letech vyhnání se vejce znovu objevuje jako silný doplněk stravy. Nedávno publikované údaje Ministerstva zemědělství Spojených států (USDA) naznačují, že středně velké vejce obsahuje o 14 % méně cholesterolu, než se dříve předpokládalo. Vejce jsou opět ikonou výživy, která ženám poskytuje řadu zdravotních výhod.
1. Nutriční síla
Střední vejce obsahuje 75 kalorií, 7 gramů bílkovin a 13 různých živin, jako je železo, zinek, draslík a vitamíny A, D, E a K. Kromě toho jsou vejce obecně levnější a snáze se vyrábějí než jiné živočišné bílkoviny zdrojů, díky nimž jsou cenově dostupným doplňkem stravy.
2. Zdraví očí
Každý vaječný žloutek obsahuje antioxidanty lutein a zeaxanthin bojující proti nemoci, které pomáhají očím odfiltrovat určité světlo, které způsobuje poškození. Tím se výrazně snižuje riziko onemocnění očí, šedého zákalu, slepoty a makulární degenerace související s vyšším věkem.
3. Výsledky zdravého těhotenství
Vejce jsou jedním z nejlepších zdrojů cholinu, živiny, která napomáhá vývoji mozku plodu a zabraňuje vrozeným vadám. Kromě toho vejce obsahují vitaminy B nezbytné pro vývoj nervové tkáně a prevenci vrozených vad mozku a míchy.
4. Řízení hmotnosti
Vejce jsou preferovaným zdrojem snídaňových bílkovin. Podle Národního registru hubnutí (USA) mají lidé, kteří každý den snídají, větší šanci, že časem zhubnou a váhu si udrží. Studie navíc ukazují, že přidání proteinových potravin ke snídani může snížit celkový kalorický příjem po zbytek dne a podpořit pocit sytosti.
5. Silné kosti
Vejce poskytují něco málo přes 10 % doporučeného denního příjmu vitamínu D. Od zlepšené imunity po kontrolu krevního cukru má vitamín D v těle nespočet funkcí, ale jeho nejčastějším přínosem je tvorba silných kostí. Naneštěstí pro většinu lidí afrického původu, kvůli melaninu, který se nachází v tmavé pokožce, naše těla neabsorbují vitamín D ze slunce snadno. Proto se musíme spoléhat na to, že nám je poskytne naše strava. S něco málo přes 10 % doporučeného denního příjmu vitamínu D jsou vejce vynikajícím a zdravým doplňkem každého zdravého stravovacího plánu.
Zatímco vejce nyní obsahují méně cholesterolu, než se dříve věřilo, existuje velmi malé procento lidí, kteří trpí vysokým cholesterolem způsobeným potravinami, které jedí. Pokud patříte do této skupiny, převezměte kontrolu:
- Snížení nasycených tuků obsažených v mase, mléčných výrobcích, palmovém oleji , kokosovém oleji, komerčně připraveném pečivu a smažených potravinách
- Sníst jedno celé vejce a v případě potřeby přidat bílek pro více bílkovin
- Nekonzumovat více než 4 vejce týdně.