
Rozhodli jste se stát vegetariánem. Možná plně zavázaný vegan, který se vyhýbá veškerému zvířecímu masu a produktům. Nebo byste možná raději byli flexitariáni , protože pomyšlení na to, že se vzdáte kuřete, vám doslova kručí v žaludku.
Bez ohledu na vegetariánskou klasifikaci , kterou se rozhodnete dodržovat, je přechod na rostlinnou stravu vysoce personalizovaný proces, který vyžaduje dobře naplánované a cílevědomé kroky k jeho uskutečnění.
Pro většinu lidí je rychlé „studené krůtí“ ponoření do životního stylu receptem na automatické selhání. Spíše většina těch, kteří jsou úspěšní při přechodu, následuje postupnou cestu, která jim dává možnost učinit svá rozhodnutí nedílnou součástí jejich každodenního životního stylu.
Pokud jste připraveni vzdát se masa a živočišných produktů, zde je několik tipů, jak zajistit bezproblémový a udržitelný přechod na rostlinnou stravu.
1. Začněte tam, kde jste
Mnoha lidem se nedaří úspěšně zavést vegetariánský způsob života, protože nezačínají tam, kde jsou. Spíše než pomalu polevovat ve změně, jdou v plné síle a ve své stravě eliminují všechny stopy masa a živočišných produktů. Když chutě zasáhnou, zjistí, že nejsou dostatečně vybaveni, aby se s nimi vypořádali, a zanedlouho to vzdají.
Začněte tam, kde je vám dovoleno se postupně ponořit do životního stylu a dělat malé změny za pochodu. Možná začnete tím, že se vzdáte masa a/nebo živočišných produktů při jednom jídle a nahradíte je rostlinnými bílkovinnými potravinami, jako je egusi, kravský hrášek a podzemnice olejná. Možná si na talíř přidáte více zeleniny a zajistíte, že ke každému jídlu sníte malou porci ovoce. Pamatujte, malé změny, velké výsledky.
2. Zaměřte se na to, co můžete jíst
Přiznejme si to, kdykoli uslyšíme slovo „dieta“, automaticky si vytvoříme seznam věcí, které nemůžeme jíst. Abyste byli úspěšní ve vegetariánském životním stylu, musíte vystoupit z mentality „omezující diety“ a začít se na ni dívat jako na životní styl. Místo přemýšlení o hovězím, kuřecím, vepřovém, vejcích, kozách, sýrech atd., které nemůžete jíst, se zaměřte na hrášek, čočku, fazole, podzemnici olejnou, kešu oříšky, celá zrna atd. (a různé způsoby jejich vaření), které můžeš si užít.
Pokračujte v ochutnávání svých oblíbených jídel, ale nahraďte maso zdravými rostlinnými bílkovinami. Vyvoláváte tím vzrušení ze zvoleného životního stylu a vidíte nekonečné možnosti toho, co si můžete dát na talíř.
3. Přidejte více zeleniny
Nemůžete být vegetarián, pokud nenávidíte zeleninu! Prokažte své odhodlání tím, že na talíř zahrnete alespoň jednu neškrobovou zeleninu, ale také zajistíte, aby zabírala alespoň polovinu vašeho talíře.
Doplňte svůj výběr zeleniny zdravými celozrnnými výrobky, jako jsou proso a hnědá rýže nebo hlízy, jako je kokos a maniok. Doplňte svůj talíř luštěninami, ořechy nebo semínky pro bílkoviny.
4. Nakupujte lokálně
Seitan, Tempeh, Tofu, konopí a texturovaný rostlinný protein (TVP) jsou v současnosti jedny z nejoblíbenějších komerčních rostlinných zdrojů bílkovin. I když mohou chutnat skvěle a dokonce mají texturu podobnou masu, může být obtížné je zajistit a/nebo extrémně drahé tam, kde žijete. Jejich přidání do vašeho jídelníčku může být neudržitelné, protože jakmile nebudou peníze k dispozici nebo je obchody přestanou nosit, ocitnete se bez mnoha možností jídla a vrátíte se k masu a živočišným produktům.
Namísto nakupování exotických, zahraničních potravin nakupujte místní. Přejděte na tržiště a podívejte se, co je k dispozici. Co jste ještě nikdy nezkusili? Vyzvěte se, abyste každý týden vyzkoušeli alespoň jednu novinku a požádejte obchodníky, aby se podělily o recepty na ingredience, které prodávají.
Kromě budování svého kuchařského repertoáru vám místní nakupování ušetří peníze a umožní vám nakupovat sezónní potraviny, které jsou nasbírané na vrcholu, čímž získáte čerstvější, zdravější a výživnější produkty.
5. Vydejte se na globální dobrodružství
Kromě běžného jídla existuje nepřeberné množství mezinárodní kuchyně s vegetariánskou atmosférou. Buďte dobrodružní a vezměte své chuťové buňky do jižní Afriky na mimořádný pokrm z listové zelené zeleniny v arašídové omáčce. Nebo si možná vychutnáte chuť východu, když se zakousnete do guláše z fazolí a kukuřice.
Neomezujte se však na hranice kontinentu, světový klus na Blízký východ a do Asie, kde po některých jídlech budete chtít víc.
6. Přidejte trochu koření
Kdo řekl, že zelenina je nudná, pravděpodobně podcenil hodnotu dobré kombinace bylinek a koření. Udržujte si široký výběr česneku, pepře, zázvoru, tymiánu, estragonu a dalších bylinek a koření, aby vaše chuťové pohárky byly vzrušené. Experimentujte se širokou škálou kombinací a zanedlouho budete mít dokonalou chuť na vaše pokrmy.
7. Získejte pomoc
I když jste možná první, kdo se ve své rodině nebo dokonce v sousedství rozloučil s masem, rozhodně nejste první, kdo se stal vegetariánem.
Na celém světě roste počet lidí, kteří volí životní styl ze zdravotních, humanitních, náboženských a jiných důvodů. Mnoho z těchto lidí je aktivních na sociálních sítích a rádi sdílejí svou cestu. Navštivte jejich stránky a sledujte jejich pokrok. Udělejte si některé z jejich receptů a slintejte nad nádhernými obrázky jejich vegetariánského výtvoru. Vezměte si, co vám vyhovuje, opusťte to, co ne. Být inspirován.