Skip to content
Dokonalé tělo

Dokonalé tělo

Tipy a rady pro dosažení dokonalého těla

  • Novinky
  • Zdraví
  • Cvičení
  • Hubnutí
  • Jídlo & stravování
  • Krása
  • Tipy & rady
  • Ostatní
Dokonalé tělo
  • Novinky
  • Zdraví
  • Cvičení
  • Hubnutí
  • Jídlo & stravování
  • Krása
  • Tipy & rady
  • Ostatní

Kolikrát lze olej na smažení znovu použít?

Posted Byadmin11 ledna, 2021

okud jste jako většina lidí, pravděpodobně svůj fritovací olej mnohokrát znovu použijete. Koneckonců, může to být drahé a mohlo by se zdát zbytečné to vyhodit!

Opětovné použití oleje však představuje zdravotní rizika. Kolikrát jej můžete bezpečně znovu použít, bude záviset na tom, o jaký druh oleje se jedná, na jakou teplotu byl zahřátý a na jak dlouho.

Při každém zahřátí oleje se jeho tukové molekuly trochu rozloží. To způsobí , že při každém použití rychleji dosáhne svého „ kouřového bodu “, teploty, při které doslova začne kouřit a vydávat nepříjemný zápach.

Když k tomu dojde, uvolňují se nezdravé látky jak do vzduchu, tak do připravovaného jídla.

Zdravotní rizika opětovného použití kuchyňského oleje

Toxické výpary

Olej zahřátý na vysoké teploty uvolňuje toxické výpary. Výpary se uvolňují ještě před dosažením bodu kouře, ale dramaticky se zvyšují, když teplota překročí bod kouře.

Jedna studie zjistila, že řepkový olej, který má vysoký bod kouře, uvolňuje nejnižší úroveň toxických výparů. Kokosový olej vydával nejvíce výparů a to při nejnižší teplotě. Extra panenský olivový olej a světlicový olej byly uprostřed.

Volné radikály

Volné radikály jsou také produkovány, když olej dosáhne bodu kouře. Jsou to molekuly, které poškozují buňky v našem těle a mohou potenciálně způsobit rakovinu.

Jsou absorbovány do jídla, které se smaží, a pak mohou způsobit rakovinu nebo jiná onemocnění u lidí, kteří jedí tato jídla.

Trans tuky                          

Trans-tuky jsou „špatné“ tuky, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Při vysokých teplotách se některé tuky v oleji mění na trans-tuky. Při opětovném použití olejů se množství trans-tuků ještě zvýší.

Jedna studie zaměřená na olivový a podzemnicový olej zjistila, že transmastné kyseliny významně vzrostly v obou, když byly znovu zahřáty.

HNE

HNE ( 4-hydroxy-2-trans-nonenal ) je toxická látka, která může zvýšit riziko Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby, mrtvice a LDL („špatného“) cholesterolu. Zahřívání oleje na nebo nad 190 ˚C způsobuje tvorbu HNE.

Zatímco použití oleje jen jednou způsobí tvorbu HNE, jeho opětovné použití způsobí nahromadění ještě více HNE.

Jak poznat, kdy je čas vyměnit olej na vaření

Možná si teď říkáte: „Ale já jsem olej vždy znovu používal! Opravdu to můžu použít jen jednou??“

Nejbezpečnější je použít pokaždé nový olej. Existuje však několik věcí, které můžete udělat, abyste omezili rizika opětovného použití.

Pokud olej vypadá zakalený, pění nebo má špatnou chuť či zápach, je čas ho zlikvidovat.

Pokud je stále v pořádku a plánujete jej znovu použít, před uskladněním olej přeceďte přes několik vrstev gázoviny, abyste se zbavili případných částeček jídla. Olej skladujte v hermeticky uzavřené nádobě odolné proti světlu a pokud možno v lednici. Skladování na chladném a tmavém místě je další nejlepší možností.

Nemíchejte různé druhy olejů dohromady.

Smažte potraviny při teplotě nejvýše 190 ˚C. Ke sledování teploty použijte teploměr.

Před smažením z jídla setřeste přebytečné těsto, abyste omezili částečky jídla, které zůstávají v oleji.

Ke smažení si vybírejte nerezové hrnce nebo pánve. Vyhněte se železu nebo mědi, protože by se olej rychleji zkazil.

Nakonec vypněte teplo hned po dokončení vaření. Čím déle se olej zahřívá, tím rychleji se pokazí.

I když se olej stále zdá v pořádku, odborníci doporučují jej po 3 měsících vyhodit.

Výběr nejzdravějšího oleje na smažení

I když se může zdát logické, že zdravější oleje, jako je olivový olej, by byly nejlepší volbou pro smažení, není tomu vždy tak.

Nejzdravější olej k použití bude záviset na tom, jak vysokou teplotu budete používat.

Každý olej má svůj vlastní kouřový bod.

Když se olej zahřeje nad jeho kouřový bod, toxiny se výrazně zvýší. Při volbě toho, jaký olej použít, by se proto měl brát ohled jak na zdravotní nezávadnost oleje samotného, ​​tak na teplotu, která bude používána.

Například, zatímco olivový olej je zdravý při nižších teplotách, pokud budete smažit potraviny nad 210 ˚C, nebyla by to dobrá volba.

Palmový olej, podzemnicový olej, světlicový nebo sójový olej lze bezpečně zahřát na nejvyšší teploty. Tyto oleje však obsahují mnoho nezdravých nasycených tuků .

Řepkový olej může být v mnoha případech tou nejlepší volbou. Obsahuje nejvíce nenasycených tuků ze všech olejů (dokonce více než olivový olej) a má vyšší kouřový bod než olivový olej. Navíc je obecně mnohem levnější než olivový olej.

Jak zlikvidovat kuchyňský olej

Nevylévejte kuchyňský olej do dřezu! Ve vašem vodovodním potrubí se ochladí a ztuhne, což způsobí zálohy ve vašem umyvadle nebo septiku. Smývání oleje do odpadu mýdlem na nádobí a horkou vodou nepomáhá. Olej stále ztvrdne a způsobí ucpání potrubí nebo dále kanalizačního potrubí.

Místo toho nalijte olej do kovové nádoby, jako je stará plechovka od kávy nebo konvička na mléko. Uzavřete nádobu víkem a poté ji vyhoďte do koše.

Na některých místech lze použitý kuchyňský olej dokonce recyklovat.

Zdravotní rizika smažených jídel

I když je smažení jistě chutným způsobem vaření, odborníci doporučují omezit množství konzumovaných smažených jídel.

Konzumace smažených jídel zvyšuje riziko srdečního selhání a cukrovky 2. V jedné studii měli ti, kteří jedli nejvíce smažených jídel, více než 1-1/2krát vyšší pravděpodobnost, že onemocní cukrovkou, ve srovnání s těmi, kteří jedli nejméně.

Lidé, kteří jedí hodně smažených jídel, mají také vyšší pravděpodobnost nadváhy nebo obezity. Jedna studie odhaduje, že konzumace smažených jídel více než 4krát týdně zvyšuje riziko nadváhy/obezity o 37 %.

Vyvarovat se nadváhy je víc než jen vypadat dobře. Lidé s nadváhou nebo obézní častěji onemocní srdečními chorobami, cukrovkou, metabolickým syndromem a některými typy rakoviny.

Zdravější alternativy ke smažení

Pokud jste vyrostli v konzumaci smažených jídel, může být těžké uvažovat o tom, že se jich vzdáte.

Spíše než se jich úplně vzdát, můžete zvážit jejich omezení. Pokud teď jíte smažená jídla 4x týdně, možná byste to mohli omezit na dvakrát týdně.

Pečení v troubě může být dobrou alternativou ke smažení. Pražení způsobuje karamelizaci potravin, což vytváří mnoho chuti.

Grilování na dřevěném uhlí nebo plynovém grilu je také chutným způsobem přípravy zeleniny, ryb a masa.

Experimentování s jinými metodami vaření může být zábava; možná dokonce objevíte nové způsoby vaření nebo nová jídla, která máte rádi!

Navigace pro příspěvek

Previous
Next
Copyright © . All Rights Reserved Proudly powered by WordPress | Theme: Create Magazine by Theme Palace.