
Buďme upřímní! Všichni máme špatné stravovací návyky, ze kterých se naši lékaři krčí. Pokud jde o boj proti rakovině prsu, existují určité návyky, které mohou skutečně zvýšit vaše riziko. Kolik z těchto dietních omylů děláte?
1. Pití příliš velkého množství alkoholu . Jistě, na občasném pití není nic špatného, ale bylo prokázáno, že nadměrné pití ohrožuje vaše tělo. Podle American Cancer Society mají ženy, které pijí 2-5 nápojů denně, o 50 % vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu než jejich protějšky vyhýbající se alkoholu. Pokud musíte pít, nevolte více než 1 nápoj denně. Nápoj je definován jako 150 ml vína, 350 ml piva nebo chlazeného vína, 240 ml sladového likéru, 45 ml destilátu jako gin, vodka, whisky atd.
2. Oloupejte fazole a odstraňte slupku. Věděli jste, že loupání fazolí, jak to dělá většina z nás v kuchyni, odstraňuje z jídelníčku cennou vlákninu? Vláknina je důležitá v prevenci rakoviny prsu, protože snižuje přebytečné množství estrogenu v těle tím, že se váže na volný estrogen ve střevě a pomáhá tělu zbavit se ho ve stolici. Studie ukazují, že konzumace 10 g vlákniny denně snižuje riziko vzniku rakoviny prsu o 7 %. Zaměřte se na alespoň 25-35 g vlákniny denně.
3. Jíte připálené maso. Všichni milujeme dobré grilování, ale konzumace těchto spálených konců masa zavádí do vašeho těla karcinogenní sloučeniny. Oholte si všechny spálené kousky a učiňte preventivní opatření, abyste zabránili onemocnění tím, že snížíte celkové množství BBQ, které jíte, a při BBQ učiníte preventivní opatření.
4. Jíst příliš mnoho sladkých a tučných jídel. Ačkoli přímá korelace mezi rizikem rakoviny a tuky a cukry musí být ještě doložena, je dobře známo, že nadbytek kalorií ze sladkých a/nebo tučných jídel přispívá k obezitě, hlavní příčině mnoha forem rakoviny včetně rakoviny prsu. Snažte se zkonzumovat maximálně 20 % celkových kalorií z tuku a vyhněte se konzumaci více než 6 čajových lžiček cukru každý den. Raději si vybírejte libové kusy masa a místo smažení jídla pečte, opékejte nebo grilujte. Vyberte si vodu místo nápojů nasycených cukrem a místo vysoce kalorických braček, chipsů, sušenek a jiných sladkostí si dejte čerstvé ovoce a zeleninu.
5. Oloupání slupky z jablka. Jablko denně jistě odradí lékaře… ale musíte sníst kůži. Slupky jablek obsahují triterpenoidy – antioxidanty, u kterých bylo prokázáno, že buď zabraňují rakovinným buňkám, nebo zastavují jejich šíření. Takže až si příště vezmete jablko, jednoduše ho dobře omyjte a kousněte si živiny bojující proti rakovině přímo ve slupce.