
Kromě toho, že vegetariánská strava podporuje práva zvířat a má nízkou uhlíkovou stopu, má řadu zdokumentovaných výhod. Ze zdravotního hlediska mají nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu, ale vysoký obsah fytochemikálií a vlákniny. Tyto ochranné vlastnosti z nich činí dokonalý předpis pro prevenci a/nebo léčbu chronických onemocnění. Podle Akademie výživy a dietetiky vegetariánská strava podporuje:
- Nižší výskyt srdečních onemocnění
- Snížené hladiny lipoproteinů s nízkou hustotou (špatného) cholesterolu
- Nižší výskyt vysokého krevního tlaku (hypertenze)
- Nižší výskyt diabetu 2. typu
- Nižší index tělesné hmotnosti (hmotnost)
- Nižší celková míra rakoviny
- Dlouhověkost
Typy vegetariánské stravy
Zatímco většina vegetariánů se obecně vyhýbá červenému masu, existují různé stupně životního stylu. Je běžné najít vegetariány, kteří si pravidelně užívají ryby, vejce a/nebo mléčné výrobky. Ve skutečnosti jsou klasifikace vegetariánství tak široké, že lze zahrnout i lidi, kteří příležitostně jedí maso. Pokud vážně uvažujete o tom, že se stanete vegetariánem, musíte si nejprve vybrat klasifikaci, která zapadá do vašeho životního stylu.
Vegan. Vyhýbá se veškerému živočišnému masu (hovězí, vepřové, kozí, jehněčí, kuřecí, ryby, mořské plody, hmyz atd.) a živočišným produktům, jako jsou vejce, med, mléko a mléčné výrobky. Extrémně přísní vegani se ve svém každodenním životě vyhýbají používání všech živočišných produktů, jako je kožešina, kůže a vlna.
Lacto-Ovo Vegetarián / Semi-vegetarián. S největší pravděpodobností nejběžnější forma vegetariánství. Z latinského kořene „Lacto“ a „Ovo“, což znamená mléko a vejce, se Lacto-ovo vegetariáni vyhýbají všem formám živočišného masa (hovězí, vepřové, kozí, jehněčí, drůbež, ryby, mořské plody, hmyz atd.), ale zahrnují mléko, mléčných výrobků a vajec. Kvůli potravinovým alergiím a intolerancím se někteří v této klasifikaci vyhýbají mléčným výrobkům nebo vejcím. V důsledku toho jsou známí jako lakto-vegetariáni (zahrnují mléko a mléčné výrobky, ale ne vejce) nebo ovo-vegetariáni (zahrnují vejce, ale ne mléko a mléčné výrobky).
Pescatarian. Zahrnuje ryby, ale vyhýbá se všem ostatním živočišným masům (hovězí, vepřové, kozí, jehněčí, drůbež, hmyz atd.). Může nebo nemusí obsahovat mléko, mléčné výrobky a vejce.
Flexitarián/Semi vegetarián. Má rostlinnou stravu, ale občas si dá porci masa, jako je kuřecí, hovězí, kozí atd. Většina flexitariánů zahrnuje vejce, mléko a mléčné výrobky.
Výběr vegetariánské stravy, která vám vyhovuje:
1. Rozhodněte se o důvodech pro vegetariánství. Chcete lepší zdraví? Záleží vám na zvířatech žijících v extrémně nelidských podmínkách? Je pro vás důležité snižování vaší uhlíkové stopy? Vaše důvody, proč k přechodu došlo, předpovídají vaši schopnost se toho držet. Čím silnější je vaše hnací síla, tím lepší je výsledek.
2. Vyberte klasifikaci, která podporuje vaše tolerance a preference. Nemůžete být Lacto-Ovo vegetarián, pokud trpíte břišními potížemi při pití mléka (Intolerance laktózy). Podobně je méně pravděpodobné, že uspějete jako pescatarian, pokud jsou ryby drahé a/nebo nedostupné tam, kde žijete.
3. Užijte si přechod.
Na vegetariánství je úžasné, že životní styl není statický. Pokud vám některá klasifikace připadá příliš rigidní a omezující, vyberte si tu, která je flexibilnější. Klíčem k úspěchu je najít plán, který vám vyhovuje. Nejste připraveni se plně zavázat? Zvažte připojení ke kampani „ Bezmasé pondělí “ a začněte tím, že se jednou týdně vzdáte masa. Netrvalo dlouho a možná zjistíte, že budete dodržovat dietu s vysokým obsahem rostlin.