Skip to content
Dokonalé tělo

Dokonalé tělo

Tipy a rady pro dosažení dokonalého těla

  • Novinky
  • Zdraví
  • Cvičení
  • Hubnutí
  • Jídlo & stravování
  • Krása
  • Tipy & rady
  • Ostatní
Dokonalé tělo
  • Novinky
  • Zdraví
  • Cvičení
  • Hubnutí
  • Jídlo & stravování
  • Krása
  • Tipy & rady
  • Ostatní

Snadné plánování jídla pro zaneprázdněné maminky

Posted Byadmin11 března, 2022

Jako zaneprázdněná matka víte, jak rychlý může být život. Po náročném dni v práci se vrátíte domů do rodiny, která potřebuje vaši plnou pozornost. Pokud není k dispozici žádná pomoc, spěcháte s přípravou večeře, pomáháte dětem s domácími úkoly, než je připravíte na další den a uložíte je, aby si pořádně odpočinuly. Mezi všemi povinnostmi mateřství může být příprava zdravých dětských jídel tím nejnáročnějším úkolem dne. Naštěstí je tu naděje! Nemusíte podlehnout krmení své rodiny nezdravými, předraženými pokrmy z rychlého občerstvení. Začleněním několika jednoduchých kroků pro plánování jídla můžete své rodině podávat zdravá, bezproblémová jídla, která nezruinují.

1. Začněte inventarizací

Zjistěte, co už doma máte, tím, že si uděláte inventuru toho, co je ve vaší lednici a spíži. Když procházíte kuchyní, prohlédněte si nádoby na uskladnění potravin a všímejte si všech zbytků potravin, které je třeba ještě sníst. Budete je chtít začlenit do svých jídel na celý týden. To vám nejen ušetří peníze; zkrátí také čas, který strávíte stáním v kuchyni a přípravou jídla.

2. Plánujte! Plán! Plán!

Jakmile víte, jaké potraviny už doma máte, vytvořte si písemný plán týdenních jídel. Při psaní svého jídelníčku si zapisujte seznam ingrediencí, které potřebujete nakoupit.

Chcete-li snížit riziko onemocnění přenášených potravinami, použijte nejprve zbytky. Polévky, dušená masa a sendviče jsou efektivní způsoby, jak využít zbytky masa a zeleniny, ale nenechte se tím omezit. Buďte kreativní a vymyslete své typické zbytky nádobí. Rodina (a vaše peněženka) to bude milovat! Abyste zajistili, že vaše jídla budou dobře vyvážená, zařaďte alespoň jednu porci z každé z následujících skupin:

  • Bílkoviny: Mezi zdroje patří fazole, ořechy, maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky. Vyhněte se smažení a zvolte způsoby vaření, které nepřidávají tuk, jako je grilování, grilování, opékání, pečení a vaření.
  • Škrob: Zahrnuje kokos, jam, maniok, chléb, rýži a jitrocel. Vzhledem k tomu, že část procesu rafinace odstraňuje významné množství živin, vyhněte se zpracovaným potravinám, jako je bílá rýže, bílý chléb a prášek z fufu. Vybírejte škroby co nejblíže jejich přirozenému stavu. Hnědá rýže, domácí mleté ​​fufu a hnědý (celozrnný) chléb jsou vynikajícími škroby, které lze zahrnout.
  • Zelenina   je lahodný, nízkokalorický způsob, jak zajistit, že tělo dostane výživu, kterou potřebuje. Mějte po ruce alespoň 2 druhy a zařaďte je do svého jídelníčku. Shoko, okra, mrkev a listová zelenina jsou vynikající volbou. Dodejte snídani chuť tím, že do pokrmů z vajec přidáte porci zeleniny. Mňam!
  • Ovoce poskytuje živiny, které pomáhají tělu strávit a vstřebat jídlo, které jste právě snědli. Vynechejte tučné sladké dezerty a místo toho se zakousněte do čerstvého šťavnatého ovoce.

3. Jděte nakupovat

Nemůžete začít vařit, dokud nebudete mít doma všechny ingredience. I když může být lákavé rychle vyběhnout z domu a vydat se na trh, nechoďte na to sami. Povzbuďte svou rodinu, aby byla součástí tohoto procesu. Táta může být řidičem a pomáhat tahat s potravinami, zatímco děti nakládají do vozíku a tašek potřebné zásoby. Když budete procházet stánky a uličkami, naučte děti, jak si vybrat to nejčerstvější maso a produkty, které nejlépe chutnají. Udělejte z toho zábavný způsob, jak spolu trávit čas, ale zároveň se soustředit. Použijte svůj seznam potravin, abyste byli na správné cestě a vyhnuli se impulzivním nákupům.

4. Příprava! Příprava! Příprava!

Nakrájejte, nakrájejte a nakrájejte ovoce a zeleninu. Marinujte maso. Připravte si polévky, dušená jídla a dokonce i rýžové pokrmy předem a uchovávejte je ve vzduchotěsných nádobách v lednici. Tento krok vám ušetří cenný čas během týdne. Ve skutečnosti, pokud máte dostatek ingrediencí, udělejte dvojitou dávku vařeného jídla a zmrazte je na další týden.

5. Získejte pomoc

Plánování jídla je naučená dovednost, která se jistě zlepšuje praxí. Pokud máte chronické onemocnění, jako je obezita, vysoký krevní tlak nebo cukrovka, nebo se prostě chcete ujistit, že váš jídelníček je adekvátní, vyhledejte pomoc vyškoleného dietologa. Nejen, že vám může pomoci naplánovat vaše rodinné stravování, dietolog vás může naučit dovednosti, které potřebujete ke zvládání nemocí a také k prevenci nebo oddálení nástupu chronických zdravotních problémů.

6. Buďte dobrodružní

Zábavná část plánování jídla je v tom, že vám dává příležitost zažít dobrodružství. Vyzkoušejte nové jídlo, připravte si vlastní verzi jídla své oblíbené restaurace, omezte tuk, cukr nebo sůl ve slavném receptu vaší babičky. Možnosti jsou neomezené. Pokud jste novým kuchařem, zúčastněte se kurzu vaření, investujte do úžasné kuchařky a sledujte některé foodblogery pro nápady a recepty. Cílem je předejít nudě způsobené vařením stejných jídel každý týden.

Krása plánování jídla spočívá v tom, že neexistuje správný nebo špatný způsob, jak to udělat. Musíte dělat to, co vám vyhovuje a toho se držet. Zanedlouho se to stane zvykem a vaše rodina si bude pochutnávat na vynikajícím domácím jídle. Nejlepší ze všeho je, že na konci dne budete mít čas uklidnit se a připravit se na zítřejší výzvy.

Pokyny pro bezpečnost potravin, když není elektřina

Pokud žijete v oblasti s vysokou mírou výpadků elektřiny, zvažte zmrazení jídla, aby zůstalo v bezpečí během epizod výpadku proudu. Mezi další věci, které můžete udělat pro to, aby bylo jídlo v tomto období bezpečné, patří:

  1. Vyhněte se zbytečnému otevírání chladničky. Tím se přivádí teplý vzduch a teplota se rychle snižuje. Čím déle necháte chladničku zavřenou, tím déle zůstanou vaše potraviny čerstvé.
  2. Ve snaze udržet chladničku co nejchladnější uchovávejte kostky ledu v sáčcích v mrazicí části a po výpadku proudu je přesuňte do chlazeného prostoru. Studená teplota z ledu zpomalí rychlé zvýšení celkové teploty v chladničce.
  3. Pokud je napájení vypnuto na delší dobu, začněte tím, že v chladničce sníte potraviny, které podléhají rychlé zkáze. To zahrnuje jakékoli bílkovinné potraviny (maso, mléčné výrobky, ryby atd.), které můžete mít. Teplé pokrmy nezapomeňte důkladně ohřát.
  4. Nepoužívejte žádné mražené potraviny, dokud nespotřebujete všechny podléhající zkáze. V závislosti na velikosti potravin v mrazničce vydrží v mrazničce čerstvé až 3 dny.
  5. Dříve zmrazené potraviny zkonzumujte krátce po jejich rozmrazení. Jejich uchovávání příliš dlouho může zanést škodlivé bakterie.
  6. Pokud je to možné, investujte do potravinového teploměru , abyste zkontrolovali teplotu vašeho jídla. Obecně řečeno, potraviny, které byly v rozmezí 5˚C-60˚C po dobu dvou hodin nebo déle, jsou považovány za v nebezpečné zóně a mohou být nebezpečné. Pamatujte, že některé škodlivé bakterie nemají žádný zápach ani barvu a může být obtížné je odhalit pouhým pohledem.

Navigace pro příspěvek

Previous
Next
Copyright © . All Rights Reserved Proudly powered by WordPress | Theme: Create Magazine by Theme Palace.